Vårt skytte!

I Mörsils Skytteförening har vi verksamhet inom både Gevär och Pistol i följande grenar: Luftgevär, Falling Target - Luftgevär, Korthåll-banskytte, Korthåll-fältskytte och Gevär 6,5 banskytte. Vi har också grenen Gevär 6,5 fältskytte på programmet, men just nu ingen medlem som deltar i den grenen. För närvarande bedriver vi också luftpistolskytte och fler pistolgrenar är på gång.

Mörsils Skytteförening är ansluten till riksorganisationen Svenska Skyttesportförbundet. Hos skyttesportförbundet finns 4 st huvudgrenar: Gevär, Pistol, Lerduvor och Viltmål.

Mörsils Skytteförening är från 2013 också ansluten via sin pistolsektion till riksorganisationen Svenska Pistolskytteförbundet.

Skytte - en sport för alla !

Vad är skytte ?

Skytte är en av världens största sporter om man tittar på deltagarantalet. Större än t ex skidåkning och ishockey.

Skytte är en sport där alla "platsar". Du behöver inte vara stor, stark eller snabb för att lyckas. Skytte är dessutom jämte ridning en av de få idrotter där flickor och pojkar kan delta på lika villkor. Detsamma gäller också juniorer och veteraner. Kort sagt, skytte är en sport som passar alla !

Luftgevärsskytte !

Vår populäraste gren som utövas inomhus under vinterhalvåret. De yngre skyttarna skjuter sittande. De äldre tillämpar den betydligt svårare stående skjutställningen. Avståndet är 10 meter.

En spännande variant är "falling target". Här skjuter du på självmarkerande fallmål.

Korthållsskytte !

Här skjuter du med "krutgevär". Det finns två former. I banskytte skjuter du mot tioringad tavla på 50 meter. Som nybörjare skjuter du liggande. Efterhand som du blir skickligare prövar du på knästående och stående.

Den andra formen är fältskytte. Där går du en slinga i terrängen. Längs slingan finns ett antal stationer där du skall skjuta på mål på okänt avstånd. Korthållsfältskytte är svårare än banskytte, då du måste bedömma avståndet till målet och vindens inverkan på skottet. Fältskytte är skyttets golf.

Gevärsskytte 6,5 mm !

Den äldsta skyttegrenen i Sverige och kallades tidigare för mauserskytte, efter det gamla mausergeväret. Liksom i korthåll kan du välja banskytte eller fältskytte. I banskytte skjuter nybörjare på 200 meter och övriga på 300 meter.

Luftpistolskytte !

Är ett inomhusskytte mot en 10-ringad tavla och pistolen drivs med komprimerad luft eller kolsyra och har en kaliber på 4,5 mm. Redan i unga år kan man börja med luftpistolskytte, sittande med stöd, för att sedan fortsätta upp i veteranåldern.
På senare tid har en rad nya luftpistoltävlingar tillkommit i programmet, så att grenar med kortare tävlingstider numera kan erbjudas även luftpistolskyttarna.

Elit eller bredd?

Du väljer själv ambitionsnivå. Du är lika välkommen vare sig du utövar skytte som en trevlig hobby eller har ambition att bli landslagsskytt.

I ungdomsskytteföreningen får du utbildning, kan delta i tävlingar och erövra skyttemärken. När du lärt dig mer, kan du delta i någon av de större tävlingarna, t ex Skyttiaden, Skol-SM mm. Vill du satsa ännu längre kan du kanske bli så bra att du får ta på dig landslagsoverallen och eventuellt få stå längst upp på prispallen i Nordiska Ungdomslandskampen.

Social gemenskap !

Som medlem i en ungdomsskytteförening kommer du med i en fin gemenskap. Sammanhållningen skyttar emellan är stark. Föreningarna har ofta mer på programmet än bara skytte. Exempelvis disco, innebandy, fjällutflykter, grillkvällar mm.

Uppdaterad: 18 JAN 2016 10:08
Skribent: Anders Westerlund