Hoppa till sidans innehåll

Cowboy action shooting


Pistolsektionen är ansluten till Svenska westernskytteförbundet med föreningsnamnet Tombstone siblings western shooters.

 

CAS2015

 

Vi har sex westernskyttar som deltar i CAS just nu. Varje deltagare har ett western-alias:

  • Copper Hill Bill
  • Darth Vaquero
  • Jonny Hex
  • Hawqn
  • West Shelleen
  • Onkel Ben

 

Westernskytte (engelsk förkortning CAS efter Cowboy Action Shooting), även känt som Western Action Shooting eller Single Action Shooting, är en sport som uppstod i Kalifornien, USA i början av 1980-talet.

 

Alla deltagare skall bära en klädsel som är av västerntyp. Beroende på reglerna för den givna organisationen kan kravet vara kläder som är historiskt korrekta för 1800-talet, eller bara utförda i en stil som förknippas med Vilda Västern. Några tillåter "Hollywood-stil", där kläderna liknar de som används i västernfilmer.

 

Westernskytte kräver att deltagarna använder vapen som normalt användes i mitten och mot slutet av artonhundratalet, enkelverkande pistoler, bygelrepeter i pistolkaliber, och dubbelpipigt hagelgevär eller "1897-style"-hagelgevär med utanpåliggande hanar. Winchester 1887 handtagshagelgevär och Colt Lightning pumphagel är också tillåtna. Både original och reproduktioner av vapen accepteras på lika villkor. Alla vapen som används i westernskytte måste vara av "single action"-typ, vilket innebär att hanen måste spännas manuellt innan varje skott.

Deltagande i westernskyttetävlingar kräver vanligtvis fyra vapen: två periodkorrekta revolvrar, ett hagelgevär och ett gevär med centraltändningspatron av en kaliber och typ som användes före 1899. 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:40 Skribent: Anders Vesterlund
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Mörsil SkF - Skyttesport
Anders Westerlund, Svängda Vägen 11
83741 Mörsil

Besöksadress:
Mörsils Skyttecentrum, Skäldrenvägen
83741 Mörsil

Kontakt:
Tel: 0761191945
E-post: This is a mailto link

Se all info

   

 

 

Sponsorhuset